Gemeente Den Haag blundert met brief over verhuurvergunning

15 September 2023, 13:27 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Manna Kloosterman (X)

De gemeente Den Haag heeft afgelopen week honderden mensen per ongeluk een brief gestuurd waarin staat dat zij een vergunning moeten aanvragen om hun woning te verhuren. De brief werd ook bezorgd bij mensen die helemaal geen verhuurder zijn, maar wel in een vergunningsgebied wonen, wat voor veel verwarring zorgde.

Op 1 juli is de Wet goed verhuurderschap in werking getreden. Met deze wet kan veel steviger worden opgetreden tegen verhuurders die discrimineren, intimideren of op andere wijzen huurders slecht behandelen. De wet maakt het voor gemeenten ook mogelijk om een verhuurvergunning in te voeren voor particuliere woningverhuurders. Den Haag heeft die vergunningsplicht op 1 september ingevoerd in vier buurten in Transvaal en Laak. Met de afgelopen week rondgestuurde brief en bijgevoegde folder werden de verhuurders gewezen op de nieuwe regels.

Onder anderen bij buurtbewoonster Manna Kloosterman kwam de brief binnen. Zij woont wel in Laak, maar is geen verhuurder. "Waarom krijg ik deze brief?", schrijft Kloosterman op X (voorheen Twitter). "Sta ik geregistreerd als verhuurder of zo? Is deze brief naar iedere woningeigenaar gestuurd? Ik ben eigenaar en heb geen huurder dus ben ook geen verhuurder? Beetje vreemd....."

De gemeente heeft inmiddels - ook via social media - gereageerd op het bericht van Kloosterman: "Hi Manna, deze brief is onlangs per abuis naar zowel de huurders en verhuurders verstuurd. Het is eigenlijk bedoeld voor de verhuurders. Onze excuses voor de verwarring en bedankt voor je begrip."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: PvdA Den Haag

Leefbaarheid

Verhuurders in de vier buurten in Laak en Transvaal moeten binnen een half jaar een vergunning aanvragen, huren aanpassen als deze te hoog zijn en binnen een half jaar na het krijgen van de vergunning een onderhoudsplan aanleveren. Verhuurders die op 1 maart 2024 nog geen vergunning hebben aangevraagd. lopen kans op een boete. "Verhuurders die zich goed gedragen, hebben niets te vrezen", zei wethouder Martijn Balster (foto) van Volkshuisvesting hier eerder over. "Zij die er een potje van maken, gaan het merken. Boetes kunnen stevig oplopen en ultimo kan de gemeente het beheer van een pand overnemen en een verhuurder dwingen te stoppen met de verhuur."

Naast de verhuurvergunning geldt er voortaan ook een aantal algemene regels voor verhuurders in de hele stad, zoals een verbod op discriminatie bij het verhuren van woonruimten en een verbod op intimidatie van huurders. Deze regels zijn sinds 1 juli overal in Den Haag van toepassing.

Verder wil Den Haag het melden van misstanden gemakkelijker maken. Elke gemeente moet volgens de nieuwe wet een meldpunt inrichten waar misstanden kunnen worden gemeld. In Den Haag kunnen meldingen in het kader van de Wet goed verhuurderschap gedaan worden bij het Meld- en steunpunt Woonoverlast. De bekendheid van het meldpunt zal verder worden vergroot, zodat bewoners weten waar ze naar toe moeten met klachten over hun verhuurder.